Wordt crowdfunding volwassen?

Tags:

PamPam Auteur

Je ziet hier hoeveel reputatiepunten Pam heeft ontvangen van andere leden.

Moderator Reacties: 1081
Allrounder

Allrounder

Expert

Expert

Lezer

Lezer

9 juni 2016, 14:17


Vorig jaar werd in Europa alleen al voor €2,5 miljard gefinancierd via crowdfunding. We doen er zelf graag aan mee: 1 op de 10 Nederlanders steekt geld in crowdfunding. Exponentiele groeicijfers van 140% per jaar kunnen echter niet verhullen dat de crowdfundingindustrie eigenlijk nog bezig is met volwassen worden.

Ondernemers maken steeds vaker gebruik van crowdfunding om financiering te vinden voor hun bedrijf. Binnen Nederland staat de teller voor de eerste helft 2015 op €49 miljoen. Wereldwijd staan we op nummer 4 wat betreft het aantal crowdfundingplatformen. De industrie ontwikkelt zich razendsnel.

Er kan veel gebeuren in twee weken
Op 13 oktober bleek dat Trustbuddy geld van uitleners heeft gebruikt zonder toestemming. Het platform, waar mensen geld aan elkaar konden lenen, wordt stilgelegd en faillissement wordt aangevraagd. Dit roept vragen op over de houdbaarheid van de industrie. Heeft crowdfunding het in zich om de traditionele financieringswereld op zijn kop te zetten? De cijfers liegen er niet om: in 2014 werd €8 miljard minder geleend aan het MKB door de bank dan in 2013. Vorig jaar werd 39% van de MKB-financieringsaanvragen in Nederland door de bank afgewezen: het hoogste afwijspercentage in Europa. De behoefte van de markt voor een alternatieve financieringsvorm groeit. Werd de wereldwijde crowdfundingindustrie in 2010 nog geschat op zo’n $880 miljoen, in 2015 krijgt ze al een waardering van $34 miljard. Maar de industrie is nog jong en we zien een roep om meer Europese regelgeving.

De crowdfundingindustrie is constant in beweging en eigenlijk maakt dat het nou net zo leuk. Ze is nog op weg naar volwassen worden, maar gelukkig lijkt de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet verstreken (Symid,2016).

Meer weten over crowdfunding bij Knab? Kijk hier
Webcare Moderator bij Knab
 • PamPam Auteur

  Je ziet hier hoeveel reputatiepunten Pam heeft ontvangen van andere leden.

  Moderator Reacties: 1081
  Allrounder

  Allrounder

  Expert

  Expert

  Lezer

  Lezer

  7 september 2016, 19:06

  Lees hier nog een recent artikel over de enorme groei van Crowdfunding.

  'The European online alternative finance market grew 92% to €5.4 billion in 2015, according to the second annual survey by the Cambridge Centre for Alternative Finance, in partnership with CrowdfundingHub, KPMG and supported by CME Group Foundation'.


  Auteur: Ronald Kleverlaan
  Bron: LinkedIn
  Datum: 06-09-2016


  Hoe denk jij over Crowdfunding? En wat wat is jouw mening over Crowdfunding bij Knab? Laat het in de comments hieronder weten!
  Webcare Moderator bij Knab
 • sjon
  Reacties: 12

  9 september 2016, 10:37

  Het blijft me verbazen dat banken het mkb steeds minder willen financieren, het lijkt me dat ze hun positie (als potentiële huisbankier die een scala aan producten kan aanbieden) hiermee verzwakken. Extra bijzonder omdat banken al jarenlang gratis geld vanuit Europa krijgen met als belangrijkste doel om het mkb te helpen. Ze lijken dit geld echter vooral te gebruiken om hun eigen zakken te vullen.

  Ik was dan ook positief verrast dat Knab in crowdfunding stapt; zeker het feit dat Aegon mee investeert en er een extra controle wordt uitgevoerd biedt erg veel vertrouwen. Helaas ben ik afgehaakt vanwege het gebruikte platform, ik zie dan ook uit naar de integratie binnen de persoonlijke omgeving van Knab&app en ik hoop dat er volledig van Collin wordt afgestapt. Immers heeft Knab reeds alle middelen in huis om dit zelf te faciliteren (een platform voor discussie is er al, voeg hier een apart rekening-type aan toe en het is bijna al af :P )
  --

Reageren

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Grote afbeeldingen duren soms iets langer voordat deze geladen zijn.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie