Wat is jouw strategie?


Walter Auteur

Je ziet hier hoeveel reputatiepunten Walter heeft ontvangen van andere leden.

Kennisbank Reacties: 114
Allrounder

Allrounder

24 maart 2018, 23:28

Over het belang van risicospreiding kon je hier al het een en ander lezen. Ook heb ik in een reactie op die tekst mijn persoonlijke ervaring beschreven. Tot nu toe (in anderhalf jaar tijd) een gedeeltelijke afschrijving op één project.

Wat is jouw strategie in crowdfunding? Ik zal aftrappen:

Spreiding Het meest belangrijkst vind ik financiële spreiding. Dus meerdere projecten met relatief kleinere bedragen in plaats van een grote bedragen in slechts een paar projecten. Dat is mijn eerste prioriteit. Momenteel iets meer dan 100.

Branches Daarnaast spreid ik over branches. Dus niet alleen in Horeca, maar in (zéér) diverse branches. Onder andere zorg, onroerend goed, uitvaart, recycling, detailhandel, handel in kapitaalgoederen, bouwprojecten en agrarisch.

Locatie Daarnaast spreid ik over regio's/plaatsen. Momenteel iets meer dan 74 plaatsen, redelijk verdeeld over Nederland. Logischerwijs iets meer vertegenwoordig in de randstad en wat onder-vertegenwoordigd in het Noord-Oosten van Nederland. Tot nu toe wel (bijna) alles binnen Nederland (één in Antwerpen). Ik spreid dus niet over verschillende landen.

Platforms Ik spreid wel weer over de verschillende platforms. Momenteel 7. De top 3 elk rond de 25% van mijn totale investering. De resterende 25% is verdeeld over de andere 4 platforms.

Leeftijd van het bedrijf Verder blijf ik meestal weg bij start-ups. Ik kies bij voorkeur voor gevestigde bedrijven die willen uitbreiden óf voor financiering van bedrijfsovernames.

Looptijd Qua looptijd heb ik een lichte voorkeur voor de wat langere contracten. Meestal 48 of 60 maanden (85%) en een enkeling 77, 84 of 120 maanden. Bij uitzondering zijn er wat projectjes van 12, 24 of 36 maanden.

Rendement Rendement is voor mij toch wel een belangrijke motivatie. Ik vind het leuk wanneer ik "iets" bij het bedrijf of het product voel. Maar crowdfunding zie ik als alternatief voor sparen en beleggen. De lage rendementen negeer ik. De absolute ondergrens die ik momenteel in mijn crowdfunding portefeuille heb is 7% (en dat zijn er maar 3). Een fors aantal zit op 8% tot 10%, maar evengoed zit een leuk aantal daar nog stevig boven. Het gemiddelde rendement is dan ook zelfs nog hoger dan 10%. Ik hanteer wel een sterkere spreiding naarmate het rendement hoger is (want daar is normaliter ook het risico groter).

Her-investeren De bedragen die ik maandelijks ontvang (rente en aflossing) stop ik direct weer in nieuwe projecten, zodat het totale uitstaande crowdfunding vermogen minimaal gelijk blijft (en bij voorkeur zelfs groeit).

Afschrijving Ik accepteer dus een zeker risico. Via spreiding (en logisch nadenken) probeer ik dat risico te minimaliseren. Tot nu toe heb ik een deel van één project moeten afschrijven. Verlies: bijna € 150. Maar ik houd rekening met meer mogelijke afschrijvingen en reserveer daar (rekenkundig) ook voor.

Overzicht Het overzicht over dit alles houd ik via een Excel-sheet met daarin de betalingsschema's. Een Power BI dashboard maakt verdere inzichten en analyse mogelijk op basis van deze data.

Wat is jullie strategie in crowdfunding?
 • Walter Auteur

  Je ziet hier hoeveel reputatiepunten Walter heeft ontvangen van andere leden.

  Kennisbank Reacties: 114
  Allrounder

  Allrounder

  27 mei 2018, 10:35

  Ik werkte vandaag aan een stukje tekst en kwam tot een heel beknopte weergave van mijn strategie voor crowdfunding:

  Risico spreiden over een groot aantal projecten en her-investeren zijn de twee belangrijkste elementen in mijn CrowdFunding strategie.

  Een voorkeur voor projecten met annuïtaire aflossing (in plaats van aflossingsvrije projecten) maakt ook onderdeel uit van risicospreiding. Wellicht snap je dat al direct, maar mocht je voor dit laatste mijn argumenten willen weten dan lees je die hier.
 • EnriqueEnrique

  Je ziet hier hoeveel reputatiepunten Enrique heeft ontvangen van andere leden.

  Medewerker Crowdfunding Reacties: 12
  Allrounder

  Allrounder

  1 juni 2018, 16:13

  Walter schreef:

  Risico spreiden over een groot aantal projecten en her-investeren zijn de twee belangrijkste elementen in mijn CrowdFunding strategie.  Mooi stuk Walter en zeker een goede strategie! Iedereen dient inderdaad naar aanleiding van hun eigen wensen en behoeften een strategie bedenken die voor hen werkt. Maar Risico spreiden is voor ieder van belang bij Crowdfunden.

  Het stuk over de argumenten van Walter over zijn voorkeur is de moeite waard om te lezen. Geniet ervan, maak jouw strategie en deel dat met ons !!!!

Reageren

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Grote afbeeldingen duren soms iets langer voordat deze geladen zijn.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie