Instant Payments komen er aan


David Auteur

Je ziet hier hoeveel reputatiepunten David heeft ontvangen van andere leden.

Community Manager Reacties: 477
Allrounder

Allrounder

Expert

Expert

5 januari 2018, 11:39


De komende jaren zijn er een aantal veranderingen die grote impact hebben op het bankverkeer. Zo komt PSD2 beschikbaar, maar ook de Instant Payments (IP) komen er aan. We hebben daar de laatste tijd een aantal vragen over ontvangen, en we hopen een beetje meer duiding te kunnen geven in dit topic.

Wat zijn Instant Payments?


Bij Instant Payments wordt het overboeken naar een andere rekening super snel. Vrijwel direct na het drukken op de verzendknop staat het bedrag op de rekening van de persoon naar wie je overboekt, ook ’s avonds en in het weekend. Dat is nu niet het geval tussen verschillende banken. 's Avonds, in het weekend, en op bepaalde feestdagen wordt het betalingsverkeer stilgelegd.

Zijn Instant Payments al mogelijk?


Er komen verschillende IP systemen, zoals bijvoorbeeld een Europese EBA variant en een Nederlandse variant. Er zijn een aantal banken die de European Banking Association (EBA) Clearing variant al in gebruik genomen hebben. Deze banken kunnen nu al IP’s verwerken onderling. In Nederland zijn dat op dit moment alleen ABN Amro en Bunq. Er komt ook een Nederlandse variant van IP en die wordt in 2019 verwacht. Voor Knab betekent dit dat wij IP verwachten in het 2de kwartaal van 2019. Er zit een verschil tussen de EBA variant en de Nederlandse variant. Om die reden heeft Knab een bewuste afweging gemaakt om op dit moment alleen mee te doen met de Nederlandse variant.

Is IP geen Europese verordening?


Nee, IP is geen Europese verordening en dus niet verplicht. Toch doen we er graag aan mee! In de wereld van vandaag is de verwachting dat een overboeking direct plaats vindt en dat het betalingsverkeer niet in de avonduren en het weekend stil komt te liggen. De Nederlandse variant komt er aan en wordt dus verwacht in 2019.

Wat is nu het verschil tussen de Nederlandse en Europese variant?


Knab ziet meerwaarde in de Nederlandse variant en is daarom niet ingehaakt op de Europese versie van EBA, maar hoe zit dat dan? De Nederlandse variant zal sneller worden dan de Europese variant. Je kunt dan een overboeking binnen 5 seconden op de andere rekening verwachten terwijl de Europese variant tot 10 seconden kan duren. Daarnaast kent de variant waar in Nederland aan gesleuteld wordt geen maximum bedrag. De EBA variant heeft een grens van €15.000, hierboven wordt het “oude” systeem gebruikt. Ook hebben op dit moment in Europees verband maar een beperkt aantal banken zich aangemeld voor de EBA versie, de Nederlandse versie wordt ondersteund door vrijwel alle Nederlandse banken.

Kan ik met het Nederlandse systeem dan nog wel IP overboeken binnen Europa?


Het Nederlandse systeem sluit niet aan op het systeem van de EBA. Je kunt dus straks niet een IP doen vanaf Knab naar een andere Europese bankrekening. Een overboeking naar een andere Europese bankrekening gaat dan mee met het traditionele overboeken. Mocht het systeem van de EBA voor IP ook door veel andere Europese banken worden ondersteund, dan zoeken we ook aansluiting op dat IP systeem.

Hoe ziet de roadmap er uit naar IP?


Op zich volgen wij de roadmap zoals deze is opgesteld door de betaalvereniging. Je kunt dit aanhouden als je benieuwd bent in welke fase we zitten.

Mocht je graag meer willen weten over deze ontwikkelingen, dan kun je altijd ook terecht bij EBA Clearing, de European Payments Council, de Europese Centrale Bank, of de Betaalvereniging.
Community Manager

Reacties (1)

 • Ves

  Je ziet hier hoeveel reputatiepunten Ves heeft ontvangen van andere leden.

  Kennisbank Reacties: 77
  Allrounder

  Allrounder

  5 januari 2018, 14:27

  Hopelijk wordt er vanuit de EU ook naar IP gekeken.

Reageren

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Grote afbeeldingen duren soms iets langer voordat deze geladen zijn.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie